De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Functie omschrijven

Hoe groot is de kans dat bij het verdelen van een spel kaarten onder vier personen, ieder 1 aas heeft.
Ik heb geredeneerd:

P( dat 1 persoon 1 aas heeft) = (1/13)·(12/13)12= 2,94%

...dus P(iedereen heeft 1 aas)= P(persoon 1 heeft 1 aas) · P(persoon 2 heeft 1 aas)·P(persoon 3 heeft 1 aas)·P(persoon 4 heeft 1 aas)= (2,94%)4 = 75,1 %

Maar het antwoord blijkt 10,55% te zijn.

Antwoord

Je rekent (op de 3e regel) volgens mij nu de kans uit wat de kans is dat van de eerste persoon de eerste kaart 'een aas' is en de rest 'niet'. Maar je kan nauurlijk ook best eerst een andere kaart 'geven' en pas later een aas. Dat antwoord kan niet kloppen.

Daarna wordt het nog doller. Je doet nu net of de kans dat de tweede, derde en vierde persoon dezelfde kans op 1 aas heeft als de eerste persoon die je 'uitdeelt'. Dat is gek! Want stel je maar voor dat de eerste drie allemaal 1 aas hebben dan is de kans dat de vierde persoon ook een aas heeft gelijk aan 1. Dus dat klopt niet. Bovendien is het wel bijzonder dat (2,94%)4=75,1% is. Is dat zo? Dat moet je nog 's uitleggen!

Kortom: je redering deugt niet.

Maar wat dan? We stellen vast dat dit een telprobleem is zonder terugleggen waarbij de volgorde niet van belang is. Dat zijn meestal problemen die zich 'prettig' laten oplossen met de 5. Hypergeometrische verdeling.

Dat ziet er dan zo uit:

q57482img1.gif

Het is dus niet zo gek om je 's 'ernstig' te verdiepen in de verschillende telproblemen en de aanpak van dit soort problemen.

PS
In de berekening kan je wel mooi zien dat de kans dat de vierde persoon een aas heeft inderdaad gewoon 1 is. Je zou dat dan ook wel weg kunnen laten.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Differentiren
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:17-5-2024